Należałoby posmakować dania kuchni staropolskiej
|Każda kuchnia znamionuje się własnymi obyczajami, zwyczajami oraz czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (które są niesłychanie doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za krajowe, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone na ogół z Polską. Wolno dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak schematycznych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to jedynie pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, reprezentatywnych dla różnych części Europy lub świata. Skupmy się jednakże kolejny raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie towary oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w rzeczy samej niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film