mała włoska restauracja przy rynku w Krakowie
|Smaczna kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Spośród wielu alternatyw, które oferuje europejska sztuka kulinarna na wyjątkową uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, połączeń oraz duża dawka zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Naszym rodakom włoska kuchnia, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie potrawy
Pasty są bazą włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. mała włoska restauracja przy rynku w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również lasagne, tortellini, piada oraz szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mozarelli i grana padano.
Zobacz film