Pasta czyli makarony
|Autentyczna włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Włoskie restauracje to w kraju najczęsciej spotykany rodzaj restauracji. Lubimy włoskie jedzenie bo jest pyszne, pożywne i ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej jemy pasty. Mocniej wrażliwi goście kosztują rzadsze potrawy – tortellini, polentę i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą restauracją włoską warto zwrócić uwagę na elementów: jak wiele półproduktów naprawdę jest sprowadzanych z Włoch, czy w karcie można znaleźć też mniej typowe włoskie potrawy, czy karta win, zawiera typowo włoskie wina. Włoska kuchnia to duża wielość smaków oraz dania z różnych zakątków kraju. W mistrzowskiej restauracji znajdziemy naturalny smak Włoch.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, ale to wcale nie oznacza, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Dobre wino z Włoch
Jakakolwiek restauracja włoska, która ubiega się do bycia klasycznym punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie może zapominać wina. Obiad na włoską modę bez wyjątku powinien zawierać również trunek. Kieliszek białego wina to przy włoskim posiłku reguła. włoskie jedzenie w Krakowie Najbardziej typowe wina włoskie to toskańskie vin santo, kalabryjskie lamezia i cagliari z Sardynii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście chce być postrzegana jako prawdziwie włoska, powinna posiadać bogatą kartę win.
Klasyczna kuchnia włoska
Chcąc poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez wahania trzeba odwiedzić restaurację, która umie podać nie jedynie pasty i pizzę.
Zobacz film