przepisy z mozzarellą

Rozkoszny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Oczywiście, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokładnie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie tylko to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, ale również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkowicie innowacyjnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, ale równolegle nie zmienia swojego delikatnego i naturalnego smaku.

tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niesłychanie specyficzne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Niewątpliwie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne

mozzarella   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie zwykli ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak naprawdę ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. Jakim sposobem wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.

ilgustoitaliano

Skąd w takim razie wziąć pionierski, wyborny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Należy niemniej jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie mnóstwo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – w rzeczy samej należałoby dopłacić i nasycać się pysznym smakiem.